Welkom.Over ons.PvdA.Politiek.Links.Contact.
Peter Mertens op de persconferentie "People first, not profit. Also in Europe!"

In naam van de Partij van de Arbeid van België heet ik u hartelijk welkom Ze zeggen dat Van Rompuy nog de enige eenmakende factor is in België. In alle eerlijkheid, ik hoop dat ze het dan niet over Herman maar over Tine hebben: zij is sympathisant van de enige nationale linkse politieke partij die ons land nog rijk is. De PVDA is inderdaad een nationale politieke partij, een marxistische partij, die het meest bekend is door zijn Geneeskunde voor het Volk. Dat is een uniek project van gratis geneeskunde dat in het hele land bestaat.
Ik wil u graag een team voorstellen: Raoul Hedebouw uit Luik is de woordvoerder van onze partij. Tine Van Rompuy uit Leuven is ambassadeur van onze miljonairstakscampagne. Ik ben Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.
“UK’s new Belgian Boss is a clown”. Deze ‘quote’ van Tine stond in de Daily Express. Maar ze hebben zelfs niet één woord met Tine gewisseld. En als het dan toch zo simpel is, hebben wij het werk van de Daily Express ook eens gedaan en hebben we de voorpagina voor de Daily Express van vandaag gemaakt: “The real clown is back. Leterme boss of Belgium again? You must be joking!”. Gisterenavond zei een bekende stand-up comedian: “Het circus begint weer van voren af aan!”.
Leterme is verantwoordelijk voor 14 maanden politieke crisis in ons land. Maandenlang ging het over niets anders dan over de splitsing van ons land. Intussen leeft een op de vier gepensioneerden onder de armoededrempel en hebben een miljoen mensen geen werk. Dat is surrealistisch. België, het land van het surrealisms. Leterme, eerste minister van het surrealisme. Om het met de woorden van Marx te zetten “De geschiedenis herhaalt zich, eerst als tragedie en daarna als klucht.” Daarom vragen wij: “So Europe, what have you done with Belgium ;-) You left us with Leterme again”. (Europa, wat heb je met België gedaan, je liet ons opnieuw alleen met Leterme) De PVDA wil absoluut niet dat Leterme terugkomt als de volgende eerste minister. Gedaan met het surrealisme.
Voordat ik het woord geef aan de zus van de eerste president van Europa, wil ik nog iets zeggen over dat Europa. Europa staat voor een belangrijke keuze. Miljarden euros werden uitgegeven om de banken te redden. Sindsdien is alles bij het oude gebleven. De bank doen weer ‘business as usual’. Meer winst, meer speculeren. Intussen zitten 23 miljoen Europeanen zonder werk en leven 78 miljoen Europeanen in armoede. Daarom moet het een keuze maken: “Wie gaat de crisis betalen?” De PVDA heeft daarvoor een voorstel. Een miljonairstaks. Een Europees voorstel om het deel van het vermogen boven het miljoen euro te belasten. Want we hebben dat geld hard nodig. Om jobs te scheppen. Voor de sociale zekerheid. Om het surrealistische circus van de politieke clowns te stoppen. Ik ben blij dat ik kan aankondigen dat de zus van de eerste Europese president, ambassadeur is van de miljonairstakscampagne.
Peter Mertens,
Voorzitter van de Partij van de Arbeid van België/Parti du Travail de Belgique:
www.pvda.be en www.ptb.be

Opiniestuk van Tine van Rompuy, zus van Europees president Herman Van Rompuy
People first, not profit. Also in Europe! Brussel, 20 november 2009
Ik ben blij dat mijn broer president van Europa wordt. Dat is een hele eer voor hem en voor onze familie.
De voorbije week was voor onze familie ook om een andere reden een week van vreugde. Herman is grootvader geworden van Jasper, zoontje van dochter Laura, en ikzelf ben de fiere grootmoeder geworden van Charlotte, dochter van mijn dochter Femke. Ik dacht dus: dat zijn allemaal goede voortekenen opdat Herman president van Europa zou worden. En nu is het zover. Mijn broer wordt straks Europees president. Zondag zie ik hem want dan wordt mijn andere broer Eric 60 jaar. Voor Herman heb ik twee cadeautjes gekocht. Voor Herman als grootvader kocht ik een Cubaanse sigaar. Want sigaren om feestjes af te sluiten, daar kan hij van genieten. Voor Herman als politicus heb ik een andere verrassing. Een mooi doosje met erin het recept voor een zogenaamde miljonairstaks. En op dat doosje staat: “Dit product zal je leven veranderen!” De miljonairstaks, dat wil zeggen dat 2% van de bevolking, de rijksten der rijken gemiddeld 2% belast worden op hun vermogen opdat er geld zou zijn voor een Europa van de mensen, in plaats van een Europa van de rendementen van een handvol aandeelhouders. Ik ben er fier op ‘meter’ te zijn van de miljonairstakscampagne, en we zijn op zoek naar tienduizenden ‘fans’ van de miljonairstaks.
Als verpleegster en actieve syndicalist leef ik tussen de gewone mensen en die houden niet van de Europese Unie omdat onze Europese Unie niet op mensenmaat functioneert. De Unie brengt zo weinig positieve boodschappen, het gaat alleen nog over concurrentie en commerce. Het kapitalisme verkoopt speculatieve zeepbellen waarop de banken zijn gecrasht. Bijna dreigde ons hele systeem failliet te gaan, maar plots vond men miljarden euros om ons systeem te redden. De gewone mensen worden afgedankt. In Engeland wordt het spoor geprivatiseerd, de treinen komen te laat, de rijtuigen trekken op niks behalve dan de tgv’s. De elektriciteitsmarkt wordt opengegooid en alles is alleen maar duurder geworden. En de energiereuzen maken miljarden winst.
Europa staat voor een keuze. En ook mijn broer staat nu voor die keuze. Wie gaat er opdraaien voor de crisis? Wie gaat de miljarden betalen die naar de banken zijn gegaan? Ofwel de werkende mensen, ofwel zij die voor de crisis verantwoordelijk zijn. Ik wil de Belgische miljonairstaks uitbreiden tot Europa. Door een Europese miljonairstaks moeten de gewone burgers niet inleveren voor de crisis. We hebben werk nodig. Overal in Europa. Wel, de miljonairstaks zorgt voor werk. Het geld van de miljonairstaks zal jobs scheppen in zorg, welzijn en onderwijs, hij kan zorgen voor een groene economie en voor een Europese sociale zekerheid, voor een programma van openbaar wetenschappelijk onderzoek in plaats van de privé op zijn wenken te bedienen.
Tot wat commercie leidt zien we in België in de rusthuissector. De laatste vijf jaar zijn er zomaar even 10.000 commerciële rusthuisbedden weggekocht bij de niet-commerciële sector. Uitbaters doen het alleen voor meer geld en strijken woekerwinsten op, terwijl deze sector zoveel bijkomend geld nodig heeft. Pater Damiaan die enkele weken geleden in Rome heilig werd verklaard woonde in Tremelo, een dorpje op 10 kilometer van waar ik woon. In Tremelo is er ook een rustoord genoemd naar Damiaan. Dit rustoord is overgekocht door de commerciële Senior Living Group. Vorig jaar deelde dit rustoord 28 miljoen euro uit aan de aandeelhouders. Weet je wat dat is, 28 miljoen euro? Dat is het jaarloon van 620 verpleegsters. Neen, je kunt geen winst maken op de rug van zwakkeren en bejaarden. Privatisering leidt tot dure rustoorden voor de meerbegoeden en tot onwaardige rustoorden voor armeren. Privatisering leidt tot afbouw van personeel en afbouw van degelijke zorg.Er is geld nodig voor rustoorden en kinderopvang. Dan wil ik een Europa waarin de overheid het recht heeft deze rustoorden en deze kinderopvang te blijven subsidiëren. Als mijn kleindochter nood heeft aan kinderopvang dan wil ik ze achterlaten met een gerust hart, dan wil ik dat er kwalitatief toezicht is van de overheid en niet zoals in de geprivatiseerde kinderopvang in Nederland waar de overheid zich terugtrekt als toezichthouder. Ik werk in het universitair ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven, het grootste ziekenhuis van Europa met meer dan 8.000 werknemers. Gezondheidszorg is een recht voor iedereen. Geen winst op kap van de zieken, hulpbehoevenden, bejaarden. Europese politici beslissen ver boven ons hoofd maar gelukkig zijn er ook vele frisse en groene ideeën die we samen met vakbonden, niet-gouvernementele organisaties en progressieve politieke partijen kunnen verwenzenlijken. Eerst de mensen, niet de winst.
Put people First, not profit. Also in Europe!
Tine Van Rompuy