Annie:onze vrouw in Zuid Afrika p5 Welkom. Over ons. PvdA. Politiek. Links. Contact.
Na onze verhalen uit de townships, hebben we deze maal een heel ander invalshoek. We kregen namelijk bezoek van vrienden uit Bredene. Voor hen was het de eerste maal, en dit prikkelde ons om hen te observeren. Want hoe gedragen toeristen zich?

De eerste dagen dat onze vrienden hier aankwamen werden ze geconfronteerd met zeer hoge temperaturen en de jetlag. Ze waren wat gekookt van het reizen (meer dan 10 uur vlucht)...
De volgende twee dagen werd er nog niet klaar gezien daar ze de verhalen van thuis en de spanningen op het werk met zich meedroegen. Zoals een bobijntje wikkelden ze de draden een voor een af; en dat werd verwerkt door heel veel praten.
Nog steeds werd de omgeving niet opgemerkt. Dan kwamen de kwaaltjes daar ze zich meer en meer ontspanden, het lichaam reageerde en als laatste zuiveringsactie werd deze gekenmerkt door pijntjes en een lichte vorm van grieperigheid.
Dus na ongeveer vijf dagen, konden ze eindelijk genieten waarvoor ze naar Afrika waren gekomen. Eindelijk de overweldigende natuur in zich opnemen, eindelijk genieten van de intense geuren van bloemen en aarde.
Waar ze vooral door aangetrokken werden; vooral mevrouw; waren de ontelbare souvenirwinkels, boetiekjes, schoenwinkels en galerijtjes met juwelen. Mijnheer interesseerde zich meer in tweedhandsboekwinkels waar hij oude boekjes kocht om een beetje meer te weten over de geschiedenis van Zuid-Afrika.
Ze luisterden nu geboeid naar de verhalen die de Zuid-Afrikaanse inwoners te vertellen hadden. En in de volgende fase waren ze aan het fantaseren om hier ieder jaar terug te komen om te overwinteren.
Mevrouw had de opmerking gemaakt dat Zuid-Afrika heel veel met kunst te maken had. Maar dat kwam natuurlijk daar ze bij een kunstschilder op bezoek waren. Was dat bij een wijnboer geweest zou in plaats van kunst de interesse meer liggen in de wijngaarden en gelijkgestelden.
De reis van de vrienden is nog niet ten einde en ik veronderstel niet dat ze zullen veranderd zijn. Buiten een klein tintje bruin, zullen ze straks in België terug hun gewone patronen weer opnemen en zal alles weer bij de oude zijn. Nu zie ik hen iedere dag stralend, ontspannen, vol energie uitkijkend wat de dag hen zal brengen. Een groot contrast als je het ons vraagt.