Welkom. Over ons. PvdA. Politiek. Links. Contact.
Annie:onze vrouw in Zuid Afrika p6

Bij Zuid-Afrika waarvan 90 procent zwart is en 10 procent wit vraag ik me af hoe het mogelijk is dat zo’n grote meerderheid zo lang onderdrukt is en nog altijd in erbarmelijke omstandigheden leeft.Dan zie ik dat de mijnen in handen zijn van grootmachten zoals Groot Brittanie. Dat alle belangrijke systemen zoals bvb het onderwijs gedirigeerd worden door de aanhangers van de apartheid (de broederbond). De industrie van auto’s, computers, medische navorsing beheert wordt door multinationals.
De macht ligt bij het geld, de wapenindustrie, het militair apparaat, de politiek.
De huidige politiekers zijn omkoopbaar....  
De politie reageert nog altijd als de gemoederen heet worden met brutale agressie.


De pers wordt gemanipuleerd en omgekocht door machtsgroepen. Het grootste aantal van de bevolking leeft in townships (ook de zwarte met een job) hun huisje ziet er vanbuiten uit met zinken platen en karton en vanbinnen helemaal omgebouwd in een moderne één-plaats-woning , met flat-screen TV en alles der op en eraan. Een witte gast met zwarte vrouw en kind moet zwaar opbotsen tegen een nog altijd conservatief ingesteld volk bang voor verandering. Naarmate ik verder doordring in mijn onderzoek hoe dichter ik bij de wanverhoudingen uitkom. Wist je dat Madeba eenmaal president van het land zijn inkomsten met 15 procent verminderde; welke regeringsleider zou op dit punt hem navolgen? (ik denk geen enkele, integendeel).Het systeem heeft geen sociaal vangnet, de armen zijn werkelijk arm , dagen zonder eten is een regelmaat. Privé ziekenhuizen rekenen hun klanten gemakkelijk 1200 euro per dag aan enkel voor de kamer. Je hebt in Kaapstad en andere steden staatsziekenhuizen (zoals de Grote Schuur) waar je volgens je inkomen (die mondeling aanvaard wordt) behandeld wordt met dezelfde dokters als in de privé klinieken.


Hedendaags zijn er ook veel blanken arm wat helemaal niet voorkwam ten tijde van de apartheid. Nu heb je de wet die voorrang geeft aan de zwarte Zuid Afrikaan met diploma om een job te krijgen. Het leven is even duur als in Europa. De wedde’s zijn heel laag. Zo verdient een onderwijzer 600 euro in de maand en het huren van een studio is minimum 300 euro (een kassierster in het warenhuis verdient 300 euro en een tuinman 200 euro per maand). Eventjes vergeleek ik het honorarium van een witte advocaat die een zaak begint met 3000 euro; en dan ook nog eigenaar is van een fruitfarm waarvan de opbrengst in de miljoenen loopt. Ook hier worden de superrijken altijd maar rijker.In dit land moet er nog heel veel veranderen zo niet wordt dit land voorgoed opgezadeld met de blaam de mensenrechten voorgoed te hebben geschonden.
De hoop ligt erin dat de mensen wereldwijd toegang hebben tot het informatica tijdperk en dat de machthebbers daar niet helemaal op voorbereid zijn denk maar aan de geniale-gewone-burger-hacker Julian Assange in de USA;

De nieuwe generatie zwarte Zuid-Afrikaan is zoals Madiba, zacht, vredelievend, delend, ze zijn Umbunto ... gelukkig met zichzelf, fier om deel uit te maken van het menselijk ras....... zij zullen Z.A.’s redding zijn.....