Welkom. Over ons. PvdA. Politiek. Links. Contact.
Annie:onze vrouw in Zuid Afrika p3
De tweede keer naar Kaylitha (de townships) was minder dramatisch net alsof ik het al gewoon begon te worden.

Maar ik ondek ook dat er toch wel blanken zijn die daar ook mee in hun maag zitten.
Er kan weinig gedaan worden door de gewone mens maar ik merk dat er toch hier en daar mensen zijn die zich inspannen om het lot van de armen een beetje te verlichten.
Zo heb je 'live for Africa' die oa. aids probeert te bestrijden en hier en daar worden vrouwen aan het werk gezet om te leren naaien en breien, kunstwerkjes te maken zodat de opbrengst van hun arbeid terug naar hen gaat en ze zo een klein beetje uit de armoede geraken.

Het wordt hier nu zo heet (het is zomer) dat we tijdens de dag niet buiten kunnen.
's Avonds is het dan wat afgekoeld en kan ik wat stappen in de lege straten van de universiteit....
Alle blanke mensen zijn met verlof in hun buitenverblijven aan de kust, daar vieren ze kerst en nieuwjaar met heel de familie . Barbeque , surf, wijnsuipen (Afrikaans) ...

Gisteren waren we bij Mimmie (vriendin van ons) we zaten samen onder een prachtige sterrenhemel zoekend naar het zuiderkruis maar die was al achter de bomen verdwenen.
In de achtergrond was af en toe een oorverdovend concert te horen van kikkers.  Ze waren op een gegeven ogenblik zo in harmonie dat het net een wals was die ze voor ons naar voor brachten.

Vandaag hebben we een heel rustige dag om terug de hitte te trotseren.
Vanmorgen echter Wilma op bezoek gehad, een kleurlinge helemaal in tranen.
Ze was net haar job kwijt, ze werkt als kok in een restaurant en het is al vier maand dat ze niet betaald is.
Ze heeft kinderen die ze moet eten geven en ze verkocht al haar frigo en tv om hen te voeden; en nu weet ze het niet meer... ten einde raad.
Ze vertelde dat haar baas haar bij een ander restaurant inlijfde; dat ze daar vier dagen gewerkt heeft en geen geld kreeg.
Ze stuurden haar de laan uit met de foef: je werk is je opleiding, en zo moet zij dan maar weer gaan.

De eigenaars doen dan reisjes naar New-York , Zimbabwe,.... hebben buitenverblijven in verschillende landen en betalen hun personeel niet of met een aalmoes.
Hier is het onrecht heel groot; hier zou ik een echte rebel zijn;  mijn bloed kookt nu al en dat niet alleen van de hitte.

In Europa is er ook veel verdoken armoede; ik krijg o.a regelmatig mails van mijn vriendin die daar nu rechtstreeks mee geconfronteerd wordt.
Haar huisjesmelker zet haar nu na een lange strijd betreft nalatigheid in zijn verantwoordelijkheden tegenover zijn huis; hij zet haar nu op straat...
Dus er is ook onrecht in Europa en in ieders straat; zolang wij met zijn allen niet reageren en het allemaal maar blijven slikken gaan de politiekers en rijken verder met hun activiteiten.
Het zal van onderaf moeten gebeuren; in kleine of grote groepen; op straat komen, aanklagen, met de neus op de feiten drukken, boeken verspreiden zoals die van Mertens....
Tegeninformatie verschaffen , de mensen wakker maken.

Het blijft een taak zowel hier in "arm" Zuid Afrika als in "rijk" Europa.